Of je nu een huis koopt of huurt, je zal altijd zelf voor de gas en stroom in de woning moeten zorgen. Iedere huiseigenaar is dan ook in het bezit van een energiecontract. Het afsluiten van dit contract is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende aanbieders die allemaal met talloze voordelen adverteren. Ook uit de prijzen is bijna niet wijs te worden. De goedkoopste aanbieder hoeft namelijk niet altijd de beste te zijn. De kleine lettertjes kunnen voor financiële verrassingen zorgen. Ga jij binnenkort een nieuw energiecontract afsluiten of wil je overstappen van energieleverancier? Maak dan gebruik van de volgende 5 tips voor het afsluiten van een nieuw energiecontract.
1. Maak gebruik van een energievergelijker
Ons land telt enorm veel verschillende energieleveranciers. Doordat het aanbod zó immens groot is, is het lastig om voor de consumenten nog een juiste keuze te maken. Meestal kiezen ze massaal voor een bekende naam, simpelweg omdat de naamsbekendheid ze vertrouwen biedt. Maar is dit ook de voordeligste of ben je bij een andere aanbieder beter uit? Als je een nieuw energiecontract wilt afsluiten, is het belangrijk om alle opties open te houden. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je geen vergelijkend onderzoek doet. Maak daarom gebruik van een handige energievergelijker om de tarieven van alle energieleveranciers in ons land naast elkaar te leggen. Zo weet je zeker dat je voor de voordeligste optie kiest.
2. Wat is de einddatum van het huidige contract?
Heb je al een energiecontract lopen? Dan is het verstandig om eerst de voorwaarden van dit contract te controleren. Het woord zegt het eigenlijk al. Een contract is een verbintenis met de energieleverancier. Als je deze wilt breken voordat de einddatum is verstreken, moet je soms een boete betalen. Om een opzegvergoeding te voorkomen is het belangrijk om je aan de einddatum te houden. Wil je direct overstappen van energieleverancier? dan met de energieleverancier naar keuze de mogelijkheden. Sommige leveranciers willen zo graag extra klanten verwelkomen, dat ze de opzegvergoeding voor jou uit handen nemen.
3. Verhuizen: wat nu?
Ga je binnenkort verhuizen en verwacht je dat je direct een nieuw energiecontract kunt afsluiten? Wees dan wel op je hoede. Als je contractdatum nog niet verstreken is, ben je verplicht om het contract mee te nemen naar een nieuwe woning. Een verhuizing maakt geen verschil. Wanneer je besluit dit niet te doen en over te stappen naar een andere energieleverancier, mogen zij bij een contract voor bepaalde tijd een opzegvergoeding vragen.
4. Stadsverwarming
Het is niet altijd mogelijk om zelf voor een energieleverancier te kiezen. Zo zijn er gemeentes waarbij er sprake is van stadsverwarming. Je kunt dan wel de stroom bij een door jou gekozen leverancier afsluiten, maar voor gas zit je vast aan een standaard leverancier. De aangename temperatuur op kantoor, de woonkamer en de rest van de woning wordt via de stadsverwarming geregeld. Hier heb je dus verder geen invloed op.
5. Duur van het nieuwe contract
Zodra je een nieuw energiecontract afsluit, is het belangrijk om op de duur van dit contract te letten. Kies je voor een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd? Je mag een energiecontract voor bepaalde tijd bijvoorbeeld niet kosteloos opzeggen. Bij een contract voor onbepaalde tijd is dit weer wel het geval. Bekijk goed welke optie voor jou het meest gunstig is.