Je denkt er al een tijdje over om je hypotheek te verhogen. Misschien komt er wel gezinsuitbreiding en is een verbouwing aan de woning nodig of ben je van plan om het huis te verduurzamen en lopen de kosten hoog op. Een simpele verbouwing kost al snel duizenden euro’s. Bij een aanbouw, dakkapel, nieuwe badkamer of keuken kunnen de kosten zo hoog oplopen, dat je dit simpelweg zelf niet kunt financieren. Het is natuurlijk logisch dat je niet zomaar een paar duizend euro hebt liggen. In dat geval is het soms mogelijk om de hypotheek te verhogen. Wil jij je hypotheek verhogen voor verbouwing of heb je een andere goede reden? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zochten het uit!
Strengere eisen
Vroeger was het eenvoudig om je hypotheek te verhogen. Had je even niet voldoende financiële middelen om een verbouwing uit te voeren? Dan verhoogde je simpelweg je hypotheek. Tegenwoordig is dit helaas niet meer zo eenvoudig. Na de economische crisis zijn de banken veel strenger geworden. Ze willen zeker weten dat je de extra kosten kunt betalen. Zo lopen ze veel minder risico dat het geld voorgoed kwijt is. Wanneer je over een stabiel inkomen beschikt, is het gelukkig vaak wel degelijk mogelijk om de hypotheek iets te verhogen. Hier kleven echter wel strenge regels aan.
Zo mag je de hypotheek enkel verhogen als het huis overwaarde heeft of als de verbouwing de waarde van het huis laat stijgen. Je mag niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Uiteraard kijkt de bank ook naar je inkomsten en de vaste lasten. Zo maken ze een berekening van wat je ongeveer extra zou kunnen lenen en of dit überhaupt mogelijk is.
Onderhands verhogen
Voor veel mensen is het mogelijk om gebruik te maken van een onderhandse verhoging. Dit klinkt als een vreemde term, dat is het misschien ook. Daarom lichten we deze graag even toe. Een hypotheek verhogen hoeft niet zo lastig te zijn als je al enkele maatregelen hebt genomen bij de eerste afspraak met de notaris. Zo kiezen veel mensen, op aanraden van de notaris, ervoor om de hypotheek al wat hoger in te schrijven dan dat de hypotheek daadwerkelijk waard was. Ook zien we dat mensen al een tijdje de hypotheek aan het aflossen zijn en daardoor de hypotheekstand lager ligt dan de ingeschreven waarde. In dit geval kan je de hypotheek onderhands verhogen. Het verschil tussen je hypotheekstand en de ingeschreven waarde is het bedrag dat je maximaal opnieuw kan lenen bij de bank. Hierbij hoef je geen nieuwe afspraak bij de notaris te maken.
Wanneer het bovenstaande niet voor jou van toepassing is, kun je er enkel voor kiezen om de hypotheek via de notaris te verhogen. Dit is een extra hypotheek. Deze kun je enkel afsluiten bij je eigen bank, tenzij je de hypotheek wilt oversluiten. Het is namelijk niet mogelijk om meerdere hypotheken bij verschillende banken af te sluiten. Het is verstandig om een professional in te schakelen om samen met jou de mogelijkheden door te nemen. Zij kunnen jou advies geven, zodat je altijd de juiste deal sluit.